Perdagangan Sebagai Perniagaan ?

Helia Karina
5 Min Read

Perdagangan dikenali sebagai kumpulan perdagangan industri, persatuan perniagaan, persatuan sektor atau badan industri, adalah organisasi yang ditubuhkan dan dibiayai oleh perniagaan yang beroperasi dalam industri tertentu. Tidak semua daripada mereka menganggap perdagangan seperti perniagaan.

Ada yang melakukannya untuk pendapatan tambahan, ada yang suka bermain-main dengan pasaran sebagai hobi, dan ada yang menjadikannya perniagaan sambilan atau sepenuh masa.

Klik disini untuk maksud perdagangan.

Tanda-Tanda Bahawa Anda Sedang Mengembangkan Perniagaan Perdagangan

 • Anda Mempunyai Pernyataan Visi Misi

Anda lebih berkemungkinan berjaya jika anda tahu mengapa anda melakukan perkara yang anda lakukan.

Pernyataan misi dan pernyataan visi adalah sebahagian daripada perancangan strategik yang dilakukan oleh organisasi yang berjaya, untuk menentukan tujuan masa kini dan masa depan dengan jelas. Kenyataan ini bersifat serupa, sehingga banyak yang merasa mereka adalah sama. Kenyataan ini membolehkan pekerja, serta semua orang lain, mengetahui tujuan organisasi dan di mana ia berhasrat untuk berdiri dalam masa beberapa tahun dari sekarang.

Kenyataan visi misi menetapkan matlamat anda untuk lakukan dan cara anda melihat masa depan perniagaan anda. Ia juga membantu membimbing matlamat dan pelaksanaan anda ke hadapan.

 • Anda Mempunyai Rancangan Perniagaan

Apa itu perniagaan tanpa rancangan? Dan, tidak, “Beli Bitcoin dan tahan sehingga bulan” BUKAN rancangan perniagaan.

Rancangan perniagaan menjadi kemestian bagi seseorang yang mahu memulakan perniagaan agar tidak tersasar dari objektif, pelan, tindakan dan tempoh masa yang ditetapkan.

Rancangan Perniagaan (RP) merujuk kepada dokumen bertulis yang menerangkan secara penuh berkenaan perniagaan atau projek yang hendak dijalankan.

Kelebihan Pengajian Bidang Perniagaan Buat Anda Beruntung
                  Business Plan (Rancangan Perniagaan)

Contoh Rancangan Perniagaan Adalah Seperti Berikut :

 1. Aset manakah yang akan anda niagakan?
 2. Apakah strategi menguntungkan yang akan anda gunakan?
 3. Apakah proses anda dalam mengenal pasti, melaksanakan dan membuat jurnal perdagangan?
 4. Apakah petunjuk prestasi utama (KPI) anda?
 5. Apakah penanda aras anda untuk kejayaan jangka pendek dan panjang?
 6. Berapa banyak masa dan modal yang akan anda peruntukkan sebelum menilai semula perniagaan anda?
 7. Pelan perniagaan harus membantu anda memperhalusi matlamat anda, mengetahui masa untuk membuat perubahan yang diperlukan dan memberi tumpuan kepada penggunaan masa dan sumber anda yang paling cekap.
 • Anda Mempunyai Kelebihan Dalam Perniagaan

Mempunyai sesuatu yang membezakan anda daripada “pesaing” anda meningkatkan peluang anda untuk berjaya.

Sama ada aset yang anda pakar, disiplin anda atau set buku permainan perdagangan, anda perlu mempunyai kelebihan yang akan menjadikan anda keuntungan yang konsisten dalam keadaan dagangan yang berbeza.

What Makes A Great Presentation & How to Evaluate A Presenter
Kemahiran dalam komunikasi
 • Anda Mengekalkan Rutin Harian

Jika anda serius untuk mengembangkan perniagaan anda, maka anda perlu berada di sekeliling apabila peluang muncul. Ini bermakna setiap hari dan mengekalkan jadual untuk penyelidikan, persediaan pra-perdagangan, pelarasan perdagangan dan jurnal.

 • Anda Mengambil Berat Tentang Kos Anda

Anda tidak boleh mengoptimumkan operasi anda jika anda tidak tahu dari mana perbelanjaan anda datang.

Selain daripada aset seperti monitor dan langganan berbayar, anda juga harus mengetahui spread anda, yuran broker, perbezaan kadar faedah, keperluan margin dan syarat cukai.

Kos lain, seperti kos peluang idea menang yang anda tidak ambil kerana modal anda dilaburkan di tempat lain, kos psikologi seperti hilang keyakinan terhadap perdagangan yang rugi dan kos kesihatan. Contohnya, apa-apa sahaja yang mengetepikan anda daripada membuat keputusan teratas anda borang juga harus dipertimbangkan semasa memperhalusi proses anda.

7 ways 3PLs can reduce your logistics costs - Kanban Logistics
                                     Cost
 • Anda Mengiktiraf Kerugian Sebagai Kos Menjalankan Perniagaan

Sama seperti peniaga membuat elaun untuk pelanggan yang tidak membayar, kerosakan produk dan kecurian, peniaga profesional juga menganggap kerugian sebagai bahagian penting dalam perniagaan. Kuncinya adalah untuk memastikan kerugian perdagangan kecil sambil memaksimumkan keuntungan dan peluang.

 • Anda Komited Untuk Meningkatkan Perniagaan Anda

Sebagai pemilik perniagaan, ia tidak mencukupi untuk melindungi modal anda. Mengapa membuat wang daripada satu strategi perdagangan apabila anda boleh untung daripada dua atau tiga? Anda boleh mulakan dengan memberi perhatian kepada statistik perdagangan untuk peluang peningkatan, belajar daripada pedagang lain, dan melaburkan masa, usaha dan wang untuk pembangunan kemahiran dan strategi.

========================================================================

NajmuldinExchanger  Trusted Local Exchanger, pelbagai broker forex Malaysia & Brunei.

Kami menjalankan urusan Jual Beli Neteller, Fasapay dan pelbagai local depo broker dengan mudah pantas dan cekap.

Share This Article
Leave a comment